Postprandiale hypoglykemie na bariatrische chirurgie

Postprandiale hypoglykemie na bariatrische chirurgie is een invaliderende en potentieel levensbedreigende complicatie. Door het toenemend aantal mensen met morbide obesitas en in verband daarmee bariatrische operaties, zullen zorgverleners steeds frequenter geconfronteerd worden met deze zeldzame aandoening.

De symptomen zijn aspecifiek en worden regelmatig verward met vroege dumpingklachten. Het optreden van een hypoglykemie één tot drie uur na de maaltijd met als gevolg neuroglycopene symptomen, is het belangrijkste criterium om de diagnose hypoglykemiesyndroom na bariatrische chirurgie te kunnen stellen. Er is echter geen gevalideerd diagnostisch algoritme waarmee deze diagnose gesteld kan worden.

De behandeling van postprandiale hypoglykemie vormt een therapeutisch dilemma en wordt veelal op experimentele basis uitgevoerd.

In dit artikel beschrijven wij een casus met recidiverende hypoglykemie na bariatrische chirurgie. Aan de hand daarvan worden de pathofysiologie, diagnostiek en therapeutische mogelijkheden van het postbariatrische hypoglykemiesyndroom (PBH) beschreven.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Martens, E.S.L.
Hoogma, R.P.L.M.
Bizino, M.B.
Thema Casus Vasculair
Publicatie 15 december 2022
Editie FocusVasculair - Jaargang 7 - editie 4 - Editie 4, 2022