In het kort

Door op 07-12-2016

Sinds de ontdekking in de jaren zestig dat verzadigde vetten het cholesterol verhogen, wordt vanuit de medische wereld en de overheid advies gegeven over gezonde voeding. In die tijd ontstond de traditional diet-heart hypothesis dat verzadigde vetten via verhoging van het cholesterol het risico op hart- en vaatziekten stijgen. Dit leidde tot uitgebreide voedingsadviezen. In de jaren tachtig bijvoorbeeld, meldde het Diet and Health rapport van de Amerikaanse National Research Council dat het eten van minder vet en met name verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Het rapport adviseerde verder dat de totale vetinname maximaal 30% van de totale energiewaarde mag beslaan en verzadigde vetten slechts 10%. Ook in Nederland waren soortgelijke richtlijnen voor gezonde voeding. Tegenwoordig is het advies van de Gezondheidsraad (2015) om boter, harde margarine en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën, omdat hierdoor een verlaging van het LDL-cholesterol wordt bereikt

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Thema In het kort
Publicatie 7 december 2016
Editie FocusVasculair - Jaargang 1 - editie - Editie 4, 2016