Het aneurysma van de abdominale aorta 1 punt

Nascholingsartikel

Aneurysmata van de abdominale aorta (AAA) komen vaak voor en zijn potentieel levensbedreigend. Een diameter van de abdominale aorta van meer dan 3 cm wordt gedefinieerd als een aneurysma. Een AAA is meestal het gevolg van atherosclerose met degeneratie van de aortawand. Andere oorzaken zijn vaatwanddegeneratie door roken, inflammatie van de vaatwand door onderliggende aandoeningen, infecties (‘mycotisch aneurysma’), erfelijke factoren. Oudere leeftijd, het mannelijk geslacht, roken en hypertensie zijn de belangrijkste risicofactoren. Op basis van diverse epidemiologische studies lijkt diabetes een beschermende factor te zijn voor het optreden van een AAA. De oorzaak hiervan is nog onbekend.
De meeste AAA’s zijn asymptomatisch en worden per toeval gevonden als ‘bijvangst’ bij beeldvormend onderzoek om een andere reden. Echografie is de gouden standaard om een AAA aan te tonen of uit te sluiten. Bij het vermoeden van een symptomatisch of geruptureerd AAA dient met spoed een echografie of CT-scan verricht te worden.
De behandeling van een AAA is chirurgisch met een open operatie of een endovasculaire stentplaatsing (EVAR). Beide technieken hebben hun eigen specifieke voordelen en risico’s.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Download bij dit artikel

Direct abonneren

Word nu abonnee van FocusVasculair en ontvang:

• 4x per jaar het nascholingstijdschrift;
• toegang tot het online kenniscentrum;
• 4 geaccrediteerde e-learnings per editie.

Direct abonneren