Geschiedenis en totstandkoming van de SCORE-risicotabel in richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement 2018

Door op 18-12-2019
  • 00Inleiding
  • 01Multidisciplinaire richtlijn CVRM 2006
  • 02Eerste herziening Multidisciplinaire richtlijn CVRM 2011
  • 03Tweede herziening richtlijn CVRM 2018
  • 04Recente ontwikkelingen
  • 05Reacties (0)

Samenvatting

Sinds het begin van deze eeuw gebruiken artsen risicotabellen om bij gezonde mensen op basis van hun risicofactorenprofiel het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) te schatten en daarop een passende behandeling te baseren. In de risicotabel zoals vermeld in de richtlijn Cardiovasculair risicomanagement 2018 worden twee reeksen van absolute risico's op HVZ gegeven: de 10-jaarskans om te sterven aan HVZ, met het doel behandeling in te stellen, en aanvullend de 10-jaarskans op ziekte en/of sterfte aan HVZ, om risico's in de communicatie met de patiënt te bespreken. Beide risico’s hebben als uitgangspunt de SCORE-risicofunctie om te sterven aan HVZ voor laagrisicolanden in Europa. Voor het communicatieve doel is aanvullend de verhouding ziekte en/of sterfte aan HVZ versus alleen sterfte aan HVZ gemaakt. Om te komen tot dergelijke multipliers zijn twee clusters van ziektebeelden binnen HVZ geïncludeerd om de absolute kans om een HVZ te krijgen (range) te berekenen. Anno 2018 worden ook een hartleeftijdstool voor gezonde mensen en een tool voor patiënten met een doorgemaakte HVZ gepresenteerd.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Dis, I. van
Thema Nascholingsartikel
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 18 december 2019
Editie FocusVasculair - Jaargang 4 - editie 4 - Editie 4, 2019

Leerdoelen

  • De SCORE-risicotabel is een belangrijk instrument om de kans op HVZ te voorspellen.
  • Deze tabel kan toegepast worden bij mensen in leeftijd 40-70 jaar met een vermoeden op een hoog risico op HVZ, maar is niet geschikt voor mensen die al medicatie gebruiken, diabetes, chronische nierschade, of een erfelijke dyslipidemie zoals familiaire hypercholesterolemie hebben of reeds een hart- of vaatziekte hebben doorgemaakt.
  • In de nieuwe tabel wordt de 10-jaarskans op sterfte aan HVZ gebruikt om behandeling in te stellen. De 10-jaarskans op ziekte en/of sterfte aan HVZ kan gebruikt worden in de communicatie tussen arts en patiënt.
  • De risicotabel staat in de richtlijn CVRM 2018, maar ook in de praktische handleiding bij de NHG-standaard CVRM (2019). Hij is ook te vinden op websites zoals thuisarts.nl en u-prevent.nl en in apps zoals de Vaatrisico-app van het UMCU. Nieuwe ontwikkeling is de hartleeftijdstool op de website van de Hartstichting.