De toegenomen consumptie van geraffineerde suikers in de voeding speelt een belangrijke rol bij de pandemie van obesitas en diabetes mellitus. Het gaat om tafelsuiker en fructose dat industrieel als zoetstof aan de voeding is toegevoegd. Omdat de eetlust niet door fructose wordt geremd, komt er snel teveel binnen. Fructose stimuleert in de lever de glucogenese en de lipogenese, wat leidt tot hogere glucose- en triglyceridespiegels. In combinatie met de extra caloriebelasting kan fructose bijdragen aan non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) en de progressie naar non-alcoholic steatohepatitis (NASH). Ook de productie van urinezuur wordt door fructose gestimuleerd met een ongunstige impact voor het cardiometabole risico.
Auteurs | Lelij, A.J. |
---|---|
Thema | Nascholingsartikel |
Accreditatie | 1 accreditatiepunt |
Publicatie | 18 december 2017 |
Editie | FocusVasculair - Jaargang 2 - editie 4 - Editie 4, 2017 |